Hoverboards är fortfarande en het trend och många barn, stora som små, vill ut och åka med dem. Då gäller det att veta vilka regler som gäller och här ger vi dig de viktigaste punkterna att ha koll på.
Tänk också på säkerhetsriskerna som rapporterats om hoverboards. Väldigt många har beslagtagits eller returnerats i USA efter att de börjat säljas. Både billiga kopior och dyrare modeller har fattat eld eller gått sönder en kort tid efter köp. Det har blivit bättre och i Sverige ska maskinerna vara CE-märkta, vilket ger i alla fall ett visst mått av kvalitetsstämpel.
Räknas som cykel
Enligt svensk lag räknas en hoverboard som en cykel. Detta på grund av cykelbegreppet breddades så att elcyklar och andra eldrivna fordon också inkluderas. Hoverboards räknas då som elfordon utan trampor och får köras i max 20 kilometer i timmen.
I cykelkategorin hamnar dessa elfordon under klass två, vilket innebär att man måste använda cykelbanor om de finns tillgängliga samt att barn under 15 år måste använda hjälm. Tänk också på att barn upp till åtta år kan cykla på trottoarer när det inte finns cykelbana. Det gäller alltså också hoverboards.
Klä dig rätt
Precis som barnen bör även vuxna överväga bruket av hjälm. För din personliga säkerhet bör kanske också knäskydd och handledsskydd inhandlas. Hoverboarden är en form av balansscooter, och tappar du balansen är det oftast knän och handleder som tar smällen. Inte helt olikt hur du skyddar dig när du åker skateboard eller rullskridskor. Du åker dessutom sannolikt på asfalt eller annat hårt underlag, eftersom det kan vara svårt att ta sig fram med hoverboarden på andra platser på grund av de små hjulen.
Populäraste hoverboardsen på prisjakt
Källor
Inlägget Hoverboard – vilka lagar och regler gäller? dök först upp på Prisjakt Konsument.