Visst kan man köpa en eldriven partykylare när det vankas grillparty. Men en ölkyl som grävs ner och drivs av jord, visst är det några snäpp coolare?
Tänk att du är ekologiskt medveten och bara köper närproducerat till grillfesten. Men så har du en eldriven partykylare som står och puttrar på el framställd av Mellanösternolja på altanen. Ingen bra kombo. Lyckligtvis finns en lösning.
Principen är egentligen inte ny alls, snarare tvärtom – den har funnits mycket längre än kylskåpen. Det handlar helt enkelt om att använda sig av den naturliga kylan i moder jords översta lager, ungefär som en jordkällare.
Dansk jordkylare med vev
En av de mer framträdande jordkylarna på marknaden är danska Ecool. Den består av ett 113 centimeter långt plaströr som du gräver ner i din trädgård. Det kommer då i kontakt med den omgivande jorden, som på några decimeters djup håller en hyfsat jämn kylskåpstemperatur på sommaren.
På toppen sitter ett öppningsbart lock och en vev. Med veven kan du veva ner 24 ölburkar i marken. När du har vevat ner dem sitter de där under jorden och suger åt sig kyla.
När det är dags att bjuda på öl öppnar du locket igen och vevar upp så många kylda burkar du behöver.
Ska klara frost
Locket på Ecool är isolerat, vilket gör att även de ölburkar som förvaras längst upp i röret ska hålla en anständig temperatur. Dessutom ska den enligt tillverkaren vara frostfri, vilket innebär att du kan skotta fram den under snön och veva upp en burk på vintern.
På Ecools egen webbplats kostar jordkylen 1 995 danska kronor, motsvarande 2 500 svenska. Den går att köpa i ett litet antal svenska butiker, men till ett något högre pris (till exempel hos Egrillen.se för 2 790 kronor).
Några enklare alternativ
Om 2 500 kronor känns lite mycket för något som ska grävas ner finns det några billigare alternativ.
Butikskedjan Harald Nyborg säljer ett enkelt och 90 centimeter långt metallrör som du gräver ner i marken. Inuti metallröret finns ett plaströr som rymmer burkar. När du vill plocka upp dina kalla drycker får du helt enkelt lyfta upp plaströret manuellt, men för 349 kronor kan man kanske inte förvänta sig någon vevlyx.
Det finns även en handfull butiker som säljer en något grundare konstruktion där du bara kommer 51 centimeter ner i marken. Den heter Cool-well och består av en plasthink som du gräver ner. Inuti finns en handtagsförsedd hylla där du kan ställa 24 burkar och en flaska vin. Den här varianten kostar 549 kronor hos Harald Nyborg och Coolstuff. Spelbutiken.se tar 598 kronor.
Temperaturen i jorden varierar
Kylskåpstemperatur på dryckerna är vad tillverkarna och butikerna lovar när de säljer dessa markkylar, men vad innebär det egentligen?
En sak som är säker är att kylan de levererar beror på hur kall marken runtom är. Och hur kallt det är i marken beror på tre saker – var i landet du bor, vilken årstid det är och hur långt ner i marken du gräver.
Av naturliga orsaker är det inte lika lätt att hitta marktemperaturer som det är att hitta lufttemperaturer – få ligger ju kvar i sängen bara för att marktemperaturen är för låg – men hos Sveriges lantbruksuniversitet kan vi hitta siffror från en mätning som gjordes i Uppsala för ganska många år sedan.
Enligt mätningen är variationen i temperatur över årstiderna större ju längre upp mot markytan man kommer. Längre ner i marken är temperaturen mer stabil.
Två decimeter under markytan varierade temperaturen från någon minusgrad på våren till runt tolv grader i slutet av sommaren.
Åtta decimeter under jorden var temperaturen runt fyra grader på våren och runt sju grader i början av hösten.
16 decimeter under jorden var temperaturen konstant sex grader under året.
Det betyder att man bör komma ner åtminstone en dryg halvmeter för att få temperaturer motsvarande ett kylskåp och ju längre ner man kommer, desto mindre variation får man under året.
Inlägget Här är ölkylarna som drivs av jord dök först upp på Prisjakt Konsument.