Sladda inte runt med dåliga vinterdäck i vinter. Kontrollera dina befintliga däck innan de sätts på bilen för ökad säkerhet och för att slippa extrabytet om de måste ersättas med nya mitt i vintern. Det tar inte många minuter och kan rädda såväl liv som plånbok och onödigt arbete.
UPPDATERING
Den här artikeln publicerades den 4 oktober 2015 och har därefter uppdaterats med ny information samt fått datumet framflyttat.
I takt med att vinterkylan kommer allt närmre ökar stressen hos bilförarna som i sin tur ökar pressen på såväl verkstäder som däcktillverkare. Se till att byta dina gamla vinterdäck i god tid när det behövs och vänta inte för länge. Risken är att du måste välja mellan att låta bilen stå eller köra med otjänliga däck på halt underlag.
Mät mönsterdjupet på däcken
Ett vinterdäck ska ha minst tre millimeters mönsterdjup för att vara lagliga. En rekommendation är dock att alltid ha minst fem millimeter för ett så bra grepp som möjligt. Mät alltid mönsterdjupet innan du lägger på däcken eftersom det kan vara dags att ersätta dem med nya.
Använd en vanlig tumstock eller en speciell mönsterdjupsmätare för att kontrollera djupet. Skulle inte sådana finnas i närheten kan man även använda en vanlig femkrona. Femmans övre kant och ut till ytterkanten på myntet är tre millimeter. Stoppa i mönstret på det mest slitna stället.
Kontrollera hur däcken är slitna
Däck slits olika beroende på hur de används och det är inte bara mönsterdjupet som måste kontrolleras regelbundet. Felaktigt slitage kan vittna om problem som måste åtgärdas, exempelvis dåligt lufttryck, felaktig hjulinställning eller obalanserade hjul.
Om du ska kontrollera lufttrycket är det bäst när däcken är kalla då det ger ett mer korrekt mätresultat. Hur mycket luft som ska vara i däcken står i manualen till bilen eller i dörrstolpen på bilen. En rekommendation är att lägga på 0,2 bar extra för att kompensera för vinterkylan.
Däckens ålder
All däck ska ha ett fyrsiffrigt nummer som anger hur gamla de är. De två första siffrorna anger vecka och de två sista året de tillverkades. Gummits egenskaper förändras med åren och blir hårdare ju äldre de blir. Processen påskyndas om däcken inte förvaras svalt och mörkt.
En rekommendation är att inte köpa däck som är fem år eller äldre. Sikta på nyare än så för god marginal och bra kvalitet. Många däcktillverkare menar att däck anses vara nya upp till tre år efter tillverkning så kontrollera noga vad du köper om det är möjligt.
Populäraste vinterdäcken på Prisjakt
Skadade däck
Om du har kört på en kant i för hög hastighet eller stött emot något längs vägen finns risken att däcken eller fälgen har tagit skada. Vet du med dig att du kört på något bör du kontrollera så ingen skada har uppstått då den i slutändan kan leda till olycka och fara för andra.
Tänk också på att hjulinställningen kan påverkas om du kör på en kant eller liknande, vilket i sin tur leder till felaktigt slitna däck. Ett däck som slits fel har kortare livslängd, fungerar sämre på dåliga underlag och måste bytas snabbare vilket är en ökad kostnad för dig.
Då ska du byta
Den 1 december till 31 mars är det lag på att ha vinterdäck om det är vinterväglag. Passa därför på att kontrollera dina befintliga vinterdäck i god tid för att inte riskera väntan när alla andra vill lägga på däcken. Även om bara ett däck är dåligt rekommenderas byte av båda på samma axel. Annars riskerar man försämrade köregenskaper om man bara byter det ena.
Glöm inte heller att efterspänna bultarna efter några mils körning. Det minskar risken för att något däck ska sitta löst och du kan köra säkrare i vinter. Sommardäcken gömmer du undan i ett svalt och mörkt förråd, gärna ordentligt avtvättade och på en ställning för ökad livslängd.
Hitta rätt däck
På Prisjakt kan du hitta rätt vinterdäck genom att fylla i ditt registreringsnummer.
Inlägget Gör dig redo – så kontrollerar du vinterdäcken dök först upp på Prisjakt Konsument.